Winnaar Beste Triage Idee 2018: Verbetering aanrijtijden GGZ

Na het succes van ‘Het Beste Triage Idee 2016’ volgde ‘Het Beste Triage Idee 2018’!  Huisartsen, verpleegkundigen, SEH-artsen, meldkamer centralisten, triagisten, MMA’s, bestuurders of managers binnen de spoedzorg: iedereen met een briljante idee of prachtige innovatie op het gebied van triage of samenwerking in spoedzorg kon zich opgeven voor Het Beste Triage Idee. Een vakjury selecteerde de drie beste idee.

Een pilot bij de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam en 2 andere crisisdiensten was één van de drie genomineerden voor het ‘Beste Triage Idee 2018’.  Tijdens het 7e Nederlandse Triage Congres op 12 april 2018 werd er Vandaag is er live gestemd op het beste idee. De pilot bij de SPA had de meeste stemmen en mag zich daarom het ‘Beste Triage Idee 2018’ noemen.

 

Beschrijving van het idee

Bij een acute psychiatrische crisis schakelt een hulpverlener een GGZ crisisdienst in. De norm is dat een regionale crisisdienst 80% van alle patiënten binnen 2 uur beoordeelt. Deze norm wordt vaak niet gehaald. Daarom is er een pilot gestart bij 3 crisisdiensten: GGZ Centraal, GGZ Noord-Holland Noord en de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam.

In deze pilot is onderzocht of een gestructureerde (telefonische) triage ervoor zorgt dat de meest acute patiënten ook als eerste worden beoordeeld. Met een geautomatiseerd protocol wordt in maximaal 6 vragen de urgentie en actie bepaald. Deze nieuwe vorm van triage heeft goede resultaten! Uit deze pilot blijkt dat hiermee het behalen van de 2-uursnorm verbetert met ongeveer 15%.

Het eindrapport Regionaal Overleg Acute Zorg(ROAZ)- pilot onderzoek bij GGZ NHN,GGZ Centraal & Spoedeisende  Psychiatrie Amsterdam, is tot stand gekomen mede door de samenwerking  met  het Netwerk Acute Zorg Noordwest en Spoedzorg Net AMC.  Deze netwerken zijn de spin in het web van ziekenhuizen, regionale ambulance diensten, huisartsenposten, verloskundigen partijken en geestelijke gezondheidsdiensten. Het delen van kennis en ervaring staat centraal. Evenals het optimaliseren van bereikbaarheid en kwaliteit van de acute zorg.

Een digitale versie van het rapport is op te vragen bij:

  • Ellemieke van der Horst (woordvoerder Arkin)  pers@arkin.nl
  • Dr. Martijn DF Rhebergen (adviseur Netwerk Acute Zorg Noordwest)
    m.rhebergen@vumc.nl
    Meer zien?

De tweede en derde plaats

Op de tweede en derde plaats zijn de volgende ideeën geëindigd:

  •  Herkenning en triage beroerte 1e lijn verbeteren d.m.v. training en voorlichting
  •  Overlap werktijden reguliere zorg en spoedzorg

Lees hier het Juryrapport